fredag 13 maj 2011

Ford Focus går utan nyckel!

Härom dagen var det dags för besiktning och i god tid (natten före) så skulle jag byta stopplampa. Lampan hade jag köpt på OK under dagen och jag läste mig till typ i OK lampguide. När jag bytte så kollade jag att lamporna såg lika ut. De var lika stora och hade samma typ av fattning. kanon, dit med lampan, skruva dit lyktglaset och i säng.

På morgonen skjutsade jag sonen till dagis och när jag vred av nyckeln så fortsatte motorn att gå. Men vad nu då... Samma visa hemma och för sambon som tog bilen direkt jag kom hem. Det fanns ju ingen självklar koppling till att byta lampa, tyckte jag i alla fall. Men det visade sig att jag med OK’s lampguides benägna hjälp köpt fel typ av lampa. Det skulle vara en tvåpolig lampa eftersom bakljus och stoppljus är samma lampa och så längre bromsen var nedtryckt så gick bilen. När jag påpekade för OK’s försäljare att det var fel i guiden så fick jag inget gehör alls och inte fick jag byta lamporna heller, det var bara att köpa en förpackning lampor till.
- De där lamporna får du spara och ha i någon annan bil. Kyss du mig i häcken, tyckte jag för mig själv. Är det här service det?!

Tur att jag inte jobbar som bilmek dock. Det skulle se ut om vi hade en massa bilar i stan som inte stannar trots att man vrider av tändningen och tar ur nyckeln!

Några intressanta tankar dyker däremot upp. Tändningen är på trots att ingen nyckel sitter i! Det låter inge bra det. Hur är det med säkerheten egentligen? Kan man använda det för att stjäla Fordar? In i bilen, öppna bakluckan, byt lampa till en enpolig, se till att brytaren för stoppljuset är sluten, knuffa igång bilen och åk. Kan det vara så enkelt? Då spelar det ju ingen roll hur avancerade nycklar man har om inte tändningslåset behöver vara med i matchen.

Men så enkelt kan det väl åndå inte vara, eller...

2 kommentarer:

 1. Haha, fråga mig inte hur tusan jag hamnade här men nu har jag tittat runt lite, du påminner om min särbo minsann.... Mysko kan man säga :) (ni har ett liknande tänk för att förklara mig lite grann..)

  Ska väl kanske presentera mig också, på det där halvt anonyma sättet man ju kan göra på nätet, dock ett sätt jag är urusel på, brukar oftast ösa ur mig namn o telefonnr på en o samma gång fast det är urkorkat... Ehh, så, jag är alltså en svamlig fd svägerska till en syster till dig? Numer lyckligt begåvad med ett uruselt minne, vilket gör att jag nästan tvångsagerar när jag väl kommer ihåg någon :))

  Jag bor uppe i norr, i staden med de många björkarna, och ja, gammal har jag hunnit bli vid det här laget men en sak kommer jag ihåg, det var hemma hos dig jag hörde Mike and the Mechanics första gången och de lyssnar jag på än i dag!

  Finns också på nätet, vet inte om det är så mycket att se, eller läsa, men jag har under åren gapat loss ganska flitigt på min lilla blogg, som numer befinner sig i någon smärre bloggkoma dock - http://litentanta.blogg.se

  Ja, en kort, koncis kommentar blev det, som vanligt ;) Ha det bra därnere och tänk vidare!

  SvaraRadera
 2. Kul att du uppskattade inlägget. Jag är väl inte särskilt aktiv som bloggare, men det är kul att spåna iväg emellanåt.

  SvaraRadera